Steeds meer mensen ruilen de ouderwetse fietskaart in voor hun smartphone. Die heb je toch altijd op zak en komt ook onderweg vaak van pas. Bijvoorbeeld om jouw favoriete fietsapps te checken. Heb jij deze 5x apps al gratis gedownload?
Fietsknoop
Fietsknoop is een onmisbare app voor fietsliefhebbers. In deze app vind je alle fietsknooppunten in Nederland en België. De fietsapp biedt een interactieve routeplanner, realtime GPS en spraakondersteuning voor handenvrij fietsen. Een onmisbare app voor alle recreatieve fietsers.
Voordeel: deze app bevat de meeste fietsknooppunten.
Nadeel: er zijn zoveel mogelijkheden dat het daardoor onoverzichtelijk kan zijn, plus app werkt alleen online.
Fietsroutenetwerk app
Met deze app stel je helemaal zelf jouw fietsroute samen. Van Friesland tot Limburg. Hoe handig? Tijdens het fietsen geeft de app tips voor interessante locaties als bezienswaardigheden. Zo weet je precies welke plekken de moeite waard zijn voor een tussenstop. Ook de horeca is opgenomen in deze fietsapp. Goed excuus om te stoppen voor een stuk appeltaart of een welverdiende borrel.
Voordeel: door de toegevoegde bezienswaardigheden meer dan alleen een navigatie-app.
Nadeel: geen mogelijkheid om routes op te slaan voor hergebruik en werkt alleen online.
Tip: kom eens langs bij De Fietser, navigeer naar knooppunt 10 in Ede.
Maps.me
Elke fietser is de weg wel eens kwijt. Zeker in afgelegen gebied of het buitenland is de weg terugvinden dan soms best lastig. Maps.me is een handige app die ook zonder internetverbinding te gebruiken is. Voor vertrek download je het gebied waar je gaat fietsen op je smartphone. Zo is deze app zonder dataverbinding (4G) te gebruiken, wel zo handig. Zo kom je altijd weer veilig thuis.
Voordeel: de app is offline te gebruiken.
Nadeel: de app is niet speciaal ontwikkeld voor fietsers.
ANWB Fietsen app
Een app die bij veel ANWB-leden op de smartphone staat. Als lid zie je namelijk niet alleen verschillende fietsroutes, maar ook hotspots waar je korting krijgt met je ledenpas. Ook is er op deze plekken altijd een bandenplaksetje en oplaadpunt aanwezig.
Voordeel: je zoekt gemakkelijk een mooie route in de buurt.
Nadeel: niet alle fietsknooppunten staan in de app en deze werkt alleen online.
Strava
Fanatieke fietser? Grote kans dat Strava al op jouw smartphone staat. Het is een van de meest gebruikte fietsapps in Nederland. Je houdt namelijk alles over je fietsritten bij. Tijdens het fietsen ontvang je belangrijke statistieken als: afgelegde afstand, tempo, snelheid, hoogteverschil en verbrande calorieën. Bewaar eenvoudig de routes, deel je prestaties met vrienden en zie of je progressie boekt.
Voordeel: naast routes zie je ook welke pedaaltred en wattages je haalt.
Nadeel: het kan verslavend werken, je wilt steeds betere resultaten behalen. En je kunt geen routes maken.
Wil je weten wat De Consumentenbond te zeggen heeft over de verschillende navigatie-apps? Klik dan hier.
Tip:
Het gebruik van je smartphone voor navigeren heeft zijn weerslag op de batterij. Zeker het GPS en het scherm vreten energie. Los dit op door een powerbank (externe accu) aan te sluiten. Een powerbank maak je bijvoorbeeld vast aan de bovenbuis van je fiets. Ga je meerdere dagen op pad? Dan is het het overwegen waard om een naafdynamo te laten monteren met USB uitgang.