Geschreven door
Tim
Online fietsexpert & blogger
4 geschreven blogs
Tim eet, drinkt en slaapt met fietsen. Een dag niet gefietst is een dag niet geleefd. Hij vertelt je alles over e-bikes, stadsfietsen en fietsaccessoires.
13-06-2018 1579 gelezen

Actieradius: hoe ver fiets ik op mijn e-bike?

Wij krijgen vaak de vraag: hoeveel kilometer kan ik nu eigenlijk fietsen met een volle accu? We noemen dit de actieradius, de afstand die je met een e-bike-accu kunt afleggen zonder deze tussentijds op te laden. De maximale actieradius staat meestal bij je elektrische fiets vermeld. Maar hoe ver je écht komt, is afhankelijk van meerdere factoren.

Accu en accuradius

In de eerste plaats bepaalt de accucapaciteit - het aantal Wattuur (Wh) -  hoe ver je komt met een volle accu. Op een e-bike met een accu van 600 Wh leg je normaal gesproken een grotere afstand af dan wanneer je er eentje van 300 Wh hebt. Let wel op: een accu met meer vermogen is dan ook duurder. Na enkele jaren neemt de maximale capaciteit van de accu af en hiermee dus ook de actieradius. Verder bepaalt de capaciteit van de accu niet alles. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je op een volle accu de ene keer verder komt dan de andere keer.

De actieradius van de e-bike hangt namelijk ook af van de volgende punten:

Trapondersteuning

Hoe lichter je wilt fietsen, hoe meer energie er van de accu gevraagd wordt. Bij de hoogste trapondersteuningsstand gaat je accu sneller leeg.

Hoe je schakelt

Efficiënt schakelen heeft een positief effect op de actieradius. We adviseren om in de laagste versnelling te starten en dan door te schakelen tot je de gewenste trapfrequentie en snelheid hebt bereikt. Begin in ieder geval nooit in de zwaarste versnelling! Dit vraagt namelijk veel energie van de accu.

Hoeveel gewicht je vervoert

Hoe zwaarder het gewicht van de fiets en alles wat de fiets moet vervoeren, hoe meer weerstand. Ook je eigen gewicht speelt dus een rol. Fiets je met zware tassen en een kinderzitje achterop? Grote kans dat je wat minder ver komt.

De bandenspanning

Een lage bandenspanning vraagt extra energie van je accu. Controleer deze dus regelmatig. De ideale bandenspanning is meestal rond de 3,5 bar (dit staat vermeld op de zijkant van de band).

De weerstand van het landschap

Ook de omgeving waarin je fietst speelt een rol. Fiets je door een heuvelachtig landschap? Houd er dan rekening mee dat je de accu vaker moet opladen dan je gewend bent. Behalve het landschap speelt ook de ondergrond een rol, een gladdere ondergrond zorgt voor minder weerstand en dus een hogere actieradius. 

De temperatuur

Houd er in de winter rekening mee dat je de accu sneller moet opladen. Wanneer de temperatuur onder de 10 graden is, neemt de actieradius van je e-bike af.

 

Lees hier welke informatie De Consumentenbond heeft over de actieradius van een fiets.

Wil je meer weten? Bekijk onze infographic over de actieradius van e-bikes hieronder.

Gerelateerde artikelen
Bezoek plannen? Klik dan hier