De aanschaf van je e-bike is een flinke investering. Je wilt hem natuurlijk zo goed mogelijk onderhouden om er zo lang mogelijk van te genieten. Maar wat kun je eigenlijk zelf doen en wat kun je beter aan de specialist overlaten?
Wat kun je zelf?
- De ketting smeren. Doe dit vooral na een regenbui, aangezien het vet er dan afspoelt. Gebruik in de winter zogenaamde wetlube. Vooral na een fietstocht door de regen of pekel. Wetlube blijft namelijk veel beter aan de ketting kleven. Een keerzijde is wel dat er dan ook meer vuil en zand aan blijft kleven. Maak je ketting dus dan ook regelmatig schoon met een doek en wat ontvetter.
- De bandenspanning controleren. Zachte banden zorgen voor meer weerstand, waardoor je minder ver komt met een volle accu. Hoe hard je de band oppompt? Dit staat op de zijkant van de band vermeld in PSI of BAR. Het advies voor de meeste banden is deze 3-3,5 bar op te pompen. Hoewel bij e-bikes dit meestal weer hoger is. Kijk daarom goed naar de zijkant van je band. Een lagere bandendruk geeft meer comfort en een hogere bandendruk zorgt voor een lagere rolweerstand.
- Controleer regelmatig of je verlichting het nog doet. De verlichting van je e-bike kan direct aangesloten zijn op de accu. De verlichting is dan voorzien van een lichtsensor. Wanneer het begint te schemeren, gaat de verlichting vanzelf aan. De koplamp kan ook werken op de naafdynamo. Soms werkt het achterlicht op een batterij. Dit is vaak een CR2032 knoopcel batterij of AAA-batterij.
- Controleer of alle boutjes en moertjes nog vastgedraaid zijn. Draai ze niet te strak vast, maar gewoon handvast. De meeste moeren draai je aan met steeksleutel 12, 13 en 14.
Onderhoud in de winter
Vergeet je e-bike niet in de winter, ook als hij vaker stilstaat. Plaats de fiets op een droge, warme plek en bedek deze eventueel met een hoes. En vergeet natuurlijk de eerdergenoemde tips niet.
Houd je e-bike schoon (op de goede manier)
Je fiets schoonmaken? Pas op met een hogedrukspuit. De kracht van de straal kan de accu en de motor van je e-bike namelijk beschadigen. Spoel je e-bike in plaats daarvan voorzichtig schoon en verwijder zand en ander vuil met een borstel.
Vergeet de accu niet
Veel mensen vergeten bij het onderhoud hun accu. Maar het is slim om die wel mee te nemen. Al is het alleen maar omdat je daarmee veel geld kunt besparen en langer meer plezier uit je e-bike haalt. Zó onderhoud je je accu.
Vergeet de servicebeurt niet
Ondanks dat je zelf veel kunt doen om je e-bike in een goede staat houden is het advies om minimaal een keer per jaar met je e-bike naar de fietsenmaker te gaan voor een servicebeurt. Leg je veel kilometers af? Laat je e-bike dan vaker controleren.
Meer weten over het onderhoud van je e-bike? Onze fietsexperts vertellen je er alles over. Klik hier om te bezoek te plannen.