Geschreven door
Tim
Online fietsexpert & blogger
4 geschreven blogs
Tim eet, drinkt en slaapt met fietsen. Een dag niet gefietst is een dag niet geleefd. Hij vertelt je alles over e-bikes, stadsfietsen en fietsaccessoires.
13-06-2018 3014 gelezen

Zo onderhoud je de accu van je e-bike het beste

Een van de belangrijkste onderdelen van je e-bike is natuurlijk de accu. Met een lege of kapotte accu gaat het fietsen wat minder makkelijk. Slim dus om de batterij te onderhouden en deze in een zo goed mogelijke staat te houden. Helemaal als je je bedenkt dat een nieuwe accu al snel tussen de 500 en 900 euro kost. Dankzij deze tips haal je meer uit je accu en geniet je langer van je e-bike.

Houd hem in beweging

Wat veel mensen niet weten is dat je accu slechter wordt wanneer je hij een tijdje niet aan het werk hoeft. Dus stap ook in de winter regelmatig op de e-bike. Let daarnaast op dat je een lege batterij altijd oplaadt. Zo houd je jouw accu werkend en blijf je recht houden op garantie.

 

Of geef je accu regelmatig stroom

Gebruik je de e-bike toch even niet? Sommige accu’s moet je dan wel regelmatig aangesloten houden aan de stroom. Je dealer of fietsspecialist weet welke. Koppel de lader een keer in de twee maanden los en sluit hem dan opnieuw aan, zelfs wanneer de accu vol is.

 

Laad op bij kamertemperatuur

Laad jij je accu op in de garage of de schuur? Daar kunnen de temperaturen flink dalen. Het is beter om de accu bij kamertemperatuur op te laden. De capaciteit van de accu neemt namelijk af bij lage temperaturen.

 

Laat de accu niet helemaal leeg lopen

Of je nu op je e-bike naar je werk gaat of even snel voor boodschappen naar de supermarkt fietst, zorg dat je de accu zoveel mogelijk oplaadt wanneer je op je bestemming aankomt. Wanneer de batterij vol is, stopt deze vanzelf met opladen*. Voorkom volledige ontlading van de accu, dit kan de accu beschadigen en de levensduur van de accu verlagen.

 

*Let wel op: verschillende fabrikanten geven verschillende adviezen als het om onderhoud van je accu gaat. ION-accu’s kunnen bijvoorbeeld altijd aan de lader blijven. Bosch- en E-motion-accu’s niet.

 

Lees hier onze blog over accu en actieradius!

 

Lees hier wat De Consumentenbond aan informatie heeft over accu's

Om je accu zo goed mogelijk te kunnen onderhouden is het erg belangrijk om je goed te laten inlichten. Bij De Fietser weten we alles over e-bike-accu’s, onze specialisten vertellen je graag meer. Klik hier om je bezoek te plannen.

Gerelateerde artikelen
Bezoek plannen? Klik dan hier