20-10-2016

8 fietscijfers om te onthouden

Welke afstand fietsen Nederlanders gezamenlijk per jaar? En hoeveel calorie?n verbrandt een wielrenner in de Tour de France gemiddeld per dag? Het is vandaag de Internationale Dag van de Statistiek. Een mooie gelegenheid wat interessante cijfers te delen.

1. Samen 369.000 keer de aardbol rond

Heeft u zich ooit afgevraagd hoeveel kilometer Nederlanders gemiddeld per jaar fietsen? Val niet achterover: het zijn er bij elkaar 14,75 miljard. Ter vergelijking: dat is ongeveer 369.000 keer de aardbol rond. In het totaalcijfer zijn alle fietskilometers van Nederlanders van 12 jaar en ouder meegenomen. Dat betekent dat Nederlanders ieder jaar per persoon gemiddeld 1.000 kilometer fietsend afleggen. Tieners tussen de 12 en 19 jaar trappen met 2.000 kilometer het meest. Utrechters zijn de koplopers in fietsen, mensen uit de provincies Flevoland en Limburg hebben de minste kilometers achter hun naam staan.

2. Meer dan 35.000 kilometer aan fietspaden

Vraag kinderen maar eens of ze de rood-witte paddenstoelen van de ANWB nog kennen. Grote kans van niet. De jongste generatie groeit op met het fijnmazige netwerk van fietsknooppunten. Daarmee stippelen gezinnen en toerfietsers hun tochten uit en vinden zij eenvoudig hun weg. Nederland heeft in totaal ruim 35.000 kilometer aan fietspaden, blijkt uit data van de Fietsersbond. Het is overigens zeer waarschijnlijk dat het in werkelijkheid nog veel meer is, omdat er drie jaar geleden voor het laatst onderzoek naar is gedaan. In de tussentijd hebben de wegwerkers niet stilgezeten.

3. De snelste fietser ooit: 268 kilometer per uur

Fietsers rijden soms bizar snel. Maar hoe snel is de snelste? Er staan verschillende records in de boeken. De Canadees Todd Reichert verbrak in september dit jaar het wereldrecord op een ligfiets, aangedreven door een mens. Hij bereikte in de woestijn in de Amerikaanse staat Nevada een gang van 144,15 kilometer per uur. Oud-schaatser Jan Bos deed ook mee aan deze recordpoging, maar hij ging minder hard. Het absolute snelheidsrecord op de fiets staat wel op naam van een Nederlander: Fred Rompelberg. Hij tikte in de jaren negentig op een steenharde zoutlaag de 268 kilometer per uur aan. Daarbij reed hij in de luwte van een racewagen.

4. Meer fietsen dan inwoners

Vraag een buitenlander welke beelden Nederland bij hem oproept en de kans is groot dat hij een verhaal afsteekt over de fiets. De files voor verkeerslichten en de enorme fietsparkeerplaatsen bij stations in grote steden maken doorgaans diepe indruk op buitenlanders die hier vertoeven. Nederland is bezaaid met fietsen. In totaal hebben we er zo’n 22,7 miljoen. Dat betekent dat het land meer fietsen dan inwoners telt. Jaarlijks groeit het aantal fietsen. Dat heeft enerzijds te maken met de bevolkingsgroei en anderzijds met de populariteit van de tweewieler.

5. Een kwart fietst naar het werk

Slaakte werkend Nederland voorheen nog wel eens een zucht als men om 7.00 uur op de fiets naar kantoor moest, vandaag de dag overheerst de glimlach op het gezicht. Met de bliksemsnelle toename van het aantal e-bikes zien we dat forensen vaker hun oog laten vallen op de fiets. Ze staan hiermee niet vast in het verkeer, komen snel aan bij de werkplek en zijn heerlijk in beweging zonder last te hebben van een bezwete rug. Er rijden meer dan 1,4 miljoen e-bikes in Nederland rond. Eén op de vier werknemers gaat per fiets naar het werk. Met de speedbike, de snellere variant van de normale e-bike, zal het aandeel van de fiets in het woon-werkverkeer alleen maar toenemen.

6. Het lichaam van een renner verstookt 6.071 calorieën

Met plezier denken we terug aan de sportzomer, in het bijzonder aan de fietsmomenten. Weet u het nog? In Rio de Janeiro had onder meer Elis Ligtlee succes op haar Koga; zij stuntte met olympisch baangoud op de keirin. De Tour de France, een paar weken daarvoor, was met Nederlands dagsucces van Tom Dumoulin ook al zo mooi. Over de Ronde van Frankrijk gesproken: wist u dat een Tourrenner gemiddeld 6.071 calorieën per dag verbrandt? Dat staat gelijk aan zo’n 20 pizzaslices, bijna 10 hamburgers of 32 donuts.

7. Een fietsenzaak op iedere straathoek

Als u deze herfst lek rijdt, kunt u dan zelf een band plakken? En hoe zit het met de rechterhanden als de ketting vervangen moet worden? Mochten fietsonderhoud en reparaties niet in uw straatje passen, dan is er geen man overboord. Want op iedere hoek van de straat is nog altijd de oude, vertrouwde tweewielerzaak te vinden. Nederland heeft per 100.000 inwoners gemiddeld 16 fietsenzaken. In totaal zijn er meer dan 2650 fietsspecialisten gevestigd.

8. Langste fietspad ter wereld: 24.000 kilometer

Fietsers zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Mocht u eens iets anders willen dan fietsen over de Utrechtse Heuvelrug of door de Kennemerduinen, dan is het ‘langste fietspad ter wereld’ misschien een interessante optie. De route, die nu nog onder constructie is en volgend jaar open gaat, heet The Great Trail en is in Canada te vinden. Wie hem van begin tot eind wil ervaren, moet wel goed getraind zijn. De route van de west- naar oostkust is namelijk 24.000 kilometer lang. Ter vergelijking: de afstand van Nederland naar de Verenigde Staten is hemelsbreed meer dan 7.500 kilometer.

Bezoek plannen? Klik dan hier