09-11-2016

De Fietser Experience: oude, maar duurzame fabriek

De Fietser Experience: oude, maar duurzame fabriek

De Westhal waarin De Fietser Experience is gehuisvest, dateert van 1928 en heeft als rijksmonument een authentieke uitstraling. Als het om het duurzaamheid gaat, is het gebouw echter volledig van deze tijd. De voormalige fabriek is uitgerust met allerlei moderne voorzieningen. Op de Dag van de Duurzaamheid maken we een duurzame toer door De Fietser Experience.

Bij de realisatie van De Fietser Experience in Ede is duurzaamheid een belangrijk thema geweest, legt MVO-man Ad Verhagen van Accell Nederland uit. “Wij bieden een product dat al een groen karakter heeft. In het kader van minder CO²-uitstoot is de fiets hét vervoermiddel dat daarbij past. Meer gebruik van de fiets is in lijn met de afspraken die vastliggen in het klimaatverdrag van Parijs”, zegt de verantwoordelijke. “Als je een duurzaam vervoermiddel produceert, moeten volgens ons ook alle zaken daaromheen een duurzame aard hebben.”

Energieneutraal

De Fietser Experience mag dan uit de jaren twintig van de vorige eeuw stammen, bij de restauratie zijn meerdere duurzame voorzieningen gerealiseerd. Het gebouw is daardoor energieneutraal. “Op het dak liggen bijna 1.700 zonnepanelen. Ze leveren per jaar 425.000 kilowatt aan stroom. Dat is veel meer dan wij met het experience center zullen verbruiken en dat betekent dat wij dus ook energie terug aan het net leveren. Nóg 50 huishoudens kunnen we voorzien van energie die bij ons overblijft”, weet Verhagen. Bezoekers van het experience center in de Gelderse stad komen dit najaar binnen in een warm pand waar het prima toeven is, ook al heeft het geen gasaansluiting. De Fietser Experience is daarentegen gekoppeld aan biomassa-installatie De Vallei. Die centrale verbrandt verse houtsnippers in een biomassaketel. “De restwarmte daarvan wordt gebruikt om water te verwarmen. Dat water gaat via een ondergronds stelsel naar ons. Zo brengen we ons gebouw op temperatuur en geven we De Fietser Experience een extra duurzaam tintje”, zegt Verhagen.

Lampen niet onnodig aan

De Westhal, onderdeel van het voormalige ENKA-terrein waar ooit grote hoeveelheden sponzen en zemen werden gemaakt, heeft nog enkele subtiele toepassingen. Het monumentale fabriekspand, goed geïsoleerd, heeft een speciale regelinstallatie. “Ruimtes staan nooit onnodig open. Enerzijds ter bescherming van ons product, anderzijds om warmte beter vast te houden. Met sensoren zorgen we ervoor dat lampen automatisch uitgaan”, zegt Verhagen. “Buiten hebben we oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen.”

Bezoek plannen? Klik dan hier