14-11-2016

De Fietser opent haar deuren

Eindelijk is het dan zover, De Fietser is vanaf nu iedere week geopend voor de consument! In het openingsweekend van 12 & 13 november heeft De Fietser bijna 2.000 nieuwsgierige fietsfans welkom mogen heten. Lees hier de reactie van de eerste bezoekers.

De kop is eraf!

De Fietser heeft in het weekend van 12 & 13 november een vliegende start gemaakt. Bijna 2.000 nieuwsgierige mensen bezochten de nieuwe fietsbelevingswereld in Ede. Het testparcours, de fietswerelden, het restaurant en de museumzaal vallen in de smaak.

Onder andere het 500 meter lange testcircuit is in het openingsweekend een voorname publiekstrekker. Terwijl de temperatuur buiten net boven het vriespunt uitkomt, draaien de proefrijders hun rondjes in de aangename hal. Theo en Ingrid de Roos uit Bodegraven zijn zaterdag vroeg van huis vertrokken om bijtijds in De Fietser te kunnen zijn. Het echtpaar heeft de eer om de testbaan in te wijden. Op het rechte stuk maken ze vaart.

“Mijn elektrische fiets liet me van de week in de steek. Ik had genoeg van de problemen en wilde snel naar een nieuwe kijken”, zegt Ingrid de Roos. “We zijn woensdag bij onze vaste dealer in Reeuwijk geweest en die adviseerde ons om in het openingsweekend naar De Fietser te gaan. Hier staan namelijk alle fietsen van Batavus en Koga, de merken die onze voorkeur hebben.” Vooral Koga wekt vandaag interesse. “Het zijn de BMW’s onder de fietsen.”

Een testrit op de E-Nova met NuVinci Harmony zorgt voor lachende gezichten. “Mijn man is van de techniek, ik ben vooral van het uiterlijk”, zegt ze. Een vereiste van de Zuid-Hollanders is dat de accu uitwisselbaar moet zijn. “We gaan zomers op fietsvakantie. Ik trap zonder ondersteuning, mijn vrouw met. Als we wat langer onderweg zijn willen we de accu’s kunnen wisselen”, zegt Theo de Roos, die als woon-werkfietser de afstand tussen Bodegraven en Utrecht overbrugt.

Niet achter geraniums
Ook de Achterhoekers Louis en Ria Baks zijn al vroeg weggereden om zich in De Fietser rustig te kunnen oriënteren. Ze willen een nieuwe e-bike en twijfelen tussen een E-Inspire en E-Lement van Koga. “Beide zijn haast perfect”, klinkt het na de test. Het is volgens het stel vooral een keuze tussen het comfort van de E-Inspire en het sportieve tintje van de E-Lement. Ria Baks is daarnaast scherp op de kleuren en het design van de fietsen.

“De Fietser is een prachtig initiatief. In onze fietsenzaak kunnen we hooguit drie geschikte modellen proberen, hier is de keuze vrijwel oneindig”, zegt Louis Baks. “Ik heb nu nog een gewone Koga, maar we worden een jaartje ouder. Vooral de krachten van m’n vrouw laten het soms afweten. We willen in beweging blijven en dan is een e-bike een goede oplossing. Met de elektrische fiets kunnen we door en hoeven we niet vroeg achter de geraniums.”

Keuze te over
Klanten van ver zijn er in overvloed tijdens de ‘première’.  Klaas en Ria Veerman uit Piershil zijn op advies van hun dealer in Numansdorp naar het Gelderse Ede gereden. “We hadden bij hem 3 fietsen getest en kwamen er niet direct uit. Een bezoek aan De Fietser zou ons verder kunnen helpen, zei hij. Met zoveel fietsen moet je hier toch een keuze kunnen maken”, meent Klaas Veerman, vooral sinds zijn pensionering een fanatiek fietser.

“Ik heb nu een fiets met 27 versnellingen en rijd daar heel veel mee in de zomer. Meestal alleen. Vaak zijn het tochten van meer dan 100 kilometer. Van Piershil naar Willemstad, Made, Drimmelen, de Biesbosch, Brakel en Leerdam – daar drink ik koffie bij m’n zoon – en dan weer terug via Meerkerk en Papendrecht. Dan rijd ik 120, 130 kilometer en ben ik een hele dag van huis. Het houd je gezond, dat fietsen. Mijn leeftijd gaat al naar de 76.”

Bezoek van Edenaren

Ook de Edenaren zijn present in het openingsweekend. Velen willen graag met eigen ogen zien hoe de 9.000 vierkante meter grote Westhal op het voormalige ENKA-terrein is veranderd. “Volgens mij was dit ooit de sponsenafdeling”, zegt Maarten Schilp als hij bij de Loekie-wereld staat. Hij heeft hier een tijdlang vakantiewerk verricht. Ook zijn vader heeft op de loonlijst gestaan. “Hij ving gastarbeiders op voor de ploegendienst. Met bussen kwamen de medewerkers naar hier.”

Eén van de (bijna) buren van De Fietser, Frans ter Laag, neemt een kijkje in het experience centrum. Hij struint door het museum waar de Nederlandse fietsgeschiedenis met onder meer oude fietsmodellen, infoborden en video’s wordt gereconstrueerd. “Het is leuk om de ontwikkeling van de fiets stapsgewijs te zien. Ik ben zelf een fietser. Ik heb een oude fiets uit 1982. Dat is onderhand ook een museumstuk. Ik zou hem hier zo naar binnen kunnen rijden.”

Compleet beeld
Het museum trekt veel bekijks. Pim van Tend bestudeert het verzet van Peter Winnens Koga-fiets waarmee hij in 1981 zijn eerste van twee Tour-etappes naar Alpe d’Huez won. Even later gaat hij naar de bioscoopzaal, een ruimte die is aangekleed met fietsbehang en zitbanken van zadels. In het kleine zaaltje draait een video met zwart-witbeelden. De video gaat onder andere over fietsveiligheid en ongebruikelijke fietsen die we door de jaren heen hebben gekend.

Edenaar Simon van den Oever, zoon van een oud-fietsenmaker uit het westen van het land, valt het op dat de museumcollectie een behoorlijk compleet beeld geeft van de fietsgeschiedenis. “Onderdelen die je nog maar zelden tegenkomt, vind je hier. Deze Beckson remnaaf, bijvoorbeeld”, wijst hij naar een vitrinekast. “Ik heb zelf nog oude belastingplaatjes van fietsen van vóór de oorlog, in twee soorten. Die zijn uniek voor Nederland en zouden hier mooi passen.”

Van den Oever noemt De Fietser ‘interessant’ voor Ede. “Het is uitstekend dat het centrum hier in de Westhal is gekomen. De fiets heeft iets nostalgisch en past daarom op het Enka-terrein. Leuk is dat je nog veel van de oude structuur terugziet. Met de oude balken, het behoud van de buitengevel en de betonvloer roept het pand een fabrieksgevoel op. Het moet ook herkenbaar blijven als fabriek, vind ik, want het is en blijft een rijksmonument.”

Familie-uitje
In de Batavus-wereld laten de gezinnen zich zien. Moeder Kyra Teunissen drukt op een knop waarmee ze de foto op de verwisselbare achterwand omzet naar een stadsbeeld met Amsterdamse ophaalbrug. Daarvoor staat een stadsfiets met voordrager. Ze gaat op het zadel zitten, zet haar handtas op de drager en haalt de breedste glimlach tevoorschijn. Haar man maakt een foto, terwijl haar twee geschminkte kids in de kinderwagen zitten. “Lekker fietsje, hoor.”

De zithoeken in het restaurant zijn fijne plaatsen om bij te komen. De familie Toornstra uit het westen heeft koffie met brownies besteld. “Je kunt je hier uren vermaken. Er is voor jong en oud wat te beleven”, zegt opa Gerrit, die zijn kleindochter op schoot heeft. Zijn oog valt op een bordtekst in het restaurant: ‘Op boterhammen met pindakaas kun je de Tour de France niet winnen’. Het is een uitspraak van oud-renner Gerrie Knetemann. “Die heb ik nog in het echt zien rijden.”

Bezoek plannen? Klik dan hier