22-10-2016

Deze 6 fietsplekken zijn in de herfst het mooist

De herfst is geen excuus om de fiets in de garage te laten staan. Verre van dat. Het is juist de periode die uitnodigt om extra rondes te maken. Het kleurenspel met oranje, rode, bruine en gouden tinten is steeds indrukwekkend.

Flip van Doorn, de fietsende ontdekkingsreiziger in eigen land, geeft zijn zes favoriete herfststekken prijs.
“Als je het hebt over mooie fietsplekken in de herfst, dan denk je al snel aan een bosrijke omgeving. Het is een cliché, maar o zo waar: de kleuren van de herfst doen iets met je. De Utrechtse Heuvelrug, Limburg en de omgeving van Arnhem zijn dankbare fietsgebieden in dit jaargetijde, maar er is in het land nog zoveel meer dan dat. Je denkt er misschien niet meteen aan, maar moet het zeker een keer opzoeken”, zegt Van Doorn, auteur* van verschillende populaire fiets- en wandelboeken over zijn voorkeurslijstje.

1. Schandalig mooi ’s Graveland

“Bij fietsen in de herfst denk ik aan bossen. In het Gooi, waar ik ben opgegroeid, mag je de bossen van ’s Graveland niet overslaan. Die zijn schandalig mooi. Een tocht begin je daar bijvoorbeeld bij Brambergen, het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten op landgoed Boekesteyn. Welke kant je vervolgens ook uitgaat, het is er overal prachtig.”

2. Limburg aan zee in Friesland

“In het zuidwesten van Friesland heb je het Gaasterland. Dit ligt niet heel ver van waar ik nu woon. Het is voor mij een soort Limburg aan zee. Wat je niet verwacht vind je hier. Het heuvelt, het glooit. Ineens vallen die heuvels in het IJsselmeer. Ga zeker ook naar het eeuwenoude Rijsterbos. Dat is in de herfst op zijn prachtigst.”

3. Open landschap en bossen

“Wat ik zelf heel mooi vind vanwege de afwisseling tussen open landschap en bos is het Montferland. Je vindt het nabij de plaatsen ‘s Heerenberg en Zeddam, in het oosten van het land. Het gebied, onderdeel van een stuwwal, heeft heuvels en daaromheen akkers met houtwallen. Uitspanning ’t Peeske is een fijne plek om een fietsdag af te sluiten.”

4. Texel neemt fietsers op

“Iets heel anders – maar niet minder lekker! – is Texel. Ga bijvoorbeeld naar het strand, het zij wandelend, het zij met de mountainbike. Als je met anderen op de volle boot zit om naar Texel te gaan lijkt het eiland heel toeristisch, maar eenmaal aangekomen verdwijnt iedereen. Het eiland neemt toeristen op. Fietspaden zijn niet overvol. Proef na een fietstocht van het bokbiertje van de brouwerij op het eiland.”

5. Meer dan een verkeersknelpunt

“Leenderheide kennen we vooral van het knooppunt waar het verkeer iedere dag weer vaststaat, maar het is ook een enorm mooi fietsgebied. Rijd door plaatsen als Leende, Leenderstrijp en Heeze. Het is hier de ruimte die in positieve zin opvalt. De heide, vennetjes en bossen, maar ook de cultuur - op fietsafstand ligt de Achelse Kluis – grijpen je.”

6. In sprookjessfeer

“In de omgeving van kasteel de Haar bij Haarzuilens, ten westen van Utrecht, heb ik een schitterende route gefietst. Het ligt in de achtertuin van de nieuwe woonwijk Leidsche Rijn. Het kasteel ademt een sprookjessfeer. Er is een appelboomgaard waar je, afhankelijk van het seizoen, appels kunt plukken. Er wordt nu een kasteelbos aangelegd. Over een paar jaar is het hier nóg mooier.” *Voor één van zijn gidsen maakte Flip van Doorn een ‘wereldreis in eigen land’.

Bezoek plannen? Klik dan hier