10-10-2016

Nieuwe speedbikehelm: veilig en comfortabel

De speed pedelec gaat rapper dan de gewone e-bike en ondersteunt tot 45 kilometer per uur. Extra aandacht voor de veiligheid van de fietser is daarom noodzakelijk. Per 1 januari 2017 dragen speedbikers verplicht een helm.

De voorbije maanden was er het nodige te doen om de invoering van de helmplicht voor speedbikers. De gewone helm die fietsers dragen zou te licht zijn en mensen op de snelle e-bike onvoldoende beschermen. De enige andere overgebleven smaak: een brommerhelm. Maar die is volgens tegenstanders veel te zwaar en warm. Bovendien waren tegenhangers beducht dat nieuwe ontdekkers van de speed pedelec dit fietstype zouden negeren in de wetenschap een onprettig hoofddeksel te moeten meetorsen.


Uiteindelijk viel de keuze noch op de fietshelm, noch op de integraalhelm die bromfietsers dragen. Op initiatief van de minister van Infrastructuur en Milieu is een nieuwe norm opgesteld voor een tussenvariant. De hierbij passende helm lijkt veel op een gewoon hoofddeksel, maar kan hogere valsnelheden aan en beschermt een groter deel van het gezicht. Vooral de slapen en achterkant van het hoofd, kwetsbare delen, zijn beter af. Naast een goede bescherming is deze speedbikehelm geschikt voor gebruik bij inspanning en wordt het gehoor niet beperkt.


Achter de schermen zijn fabrikanten sinds de bekendmaking van de norm – en eigenlijk al langer – druk in de weer om op tijd, dus vóór 1 januari 2017, een helm in de etalage te kunnen zetten die voldoet aan alle eisen. Hoeveel bedrijven de deadline halen, is niet bekend. Voor fabrikanten is het een behoorlijke klus om de speedbikehelm te ontwikkelen en deze daadwerkelijk in productie te brengen. De nieuwe helm moet bovendien nog gekeurd worden. Zonder goedkeuring is de helm niet geschikt voor mensen met een high speed e-bike.

Bezoek plannen? Klik dan hier