13-10-2016

Ook kostuumdragers nemen de fiets

Of u nou administratief medewerker, loodgieter, beveiligingsbeambte of bakker bent, vandaag gaat iedereen in pak naar zijn baas. Het is de International Suit-Up Day. Ook als u gewend bent om naar kantoor te fietsen, kan dat in pak.

Tips voor de aanschaf van een pak dat geschikt is voor fietsers.

De snelfietsroutes schieten overal in het land als paddenstoelen uit de grond. Ze moeten mensen verleiden om de auto geparkeerd bij huis te laten staan en in plaats daarvan de tweewieler uit de garage te halen. Onder meer tussen Papendrecht en Dordrecht, Breda en Etten-Leur en Den Haag Rotterdam liggen al van dit soort paden waarop fietsers alle ruimte krijgen. Zeker met de e-bike en high speed bike wordt het verleidelijk om fietsend naar het werk te gaan, ook als de afstand wat langer is.

Fietsers die zich in kostuum verplaatsen zijn er nog niet in overvloed, maar het worden er langzamerhand wel steeds meer. Mike Jansen, kostuumspecialist bij Only For Men, weet als geen ander waarop fietsende kostuumdragers moeten letten bij aankoop van een pak. “Bij een kostuum voor een trouwerij of ‘gewoon’ kantoorpak draait het vooral om de uitstraling en het draagcomfort. Mensen die ermee willen fietsen letten met name op de functionaliteit. Dat resulteert uiteindelijk in verschillende pakken.”

Geen kreuken

Mannen die naar het werk trappen willen volgens hem vooral een kreukherstellend pak. Een goed materiaal is scheerwol. Dat zorgt er niet alleen voor dat fietsers met een onverkreukeld pak op de bestemming aankomen, maar heeft eveneens een behoorlijk ademend vermogen. “Een veelgebruikt materiaal is wolpolyester: dat bestaat grotendeels uit wol en een klein beetje uit polyester. De eigenschap van polyester, een kunststof, is dat het niet kreukt. Maar het ademt nauwelijks. Je zult in zo’n pak veel eerder zweten.”

Scheerwollen pakken hebben dus de voorkeur. “Ze zijn er in verschillende kwaliteiten. De kwaliteit van een pak duiden we aan met een S. Mijn advies is om zeker niet voor een te luxe uitvoering te gaan, maar de meest gangbare te nemen: S100, S110 of S120. Mannen moeten niet hoger gaan. Dat heeft alles te maken met de dikte van de draad. Hoe hoger het S-getal, hoe dunner de draad. Met S180-kwaliteit – dat zijn vaak pakken van zo’n 2.000 euro – zou de broek al na drie weken fietsen door zijn”, weet de kostuumspecialist.

Dankzij het kreukherstellend vermogen van het scheerwollen pak kunnen fietsers prima reflectiebanden om de benen en armen dragen. Bij regenval is het aan te raden de kledij te beschermen of in een aparte tas mee te nemen. Er zijn al speciale kostuumzakken voor fietsers te koop. Jansen: “Waterdichte pakken bestaan voor zover ik weet nog niet. Dat is niet vreemd, want daar moet een coating overheen. Door die chemische behandeling zou het comfort van het kostuum verloren gaan.”

Bezoek plannen? Klik dan hier