22-12-2016

Smart e-bikes van Sparta na diefstal gewoon weer bij u thuisgebracht

Fietsenfabrikant Sparta gaat de strijd aan tegen fietsendiefstal. In 2017 brengt Sparta 10.000 smart e-bikes op de markt met een anti-diefstalchip.

Jaarlijks worden er in Nederland om en nabij de 400.000 fietsen gestolen. Van deze fietsen vindt slechts een klein deel de weg weer terug naar de rechtmatige eigenaar. Hier wil fietsfabrikant Sparta in 2017 iets aan gaan doen. Sparta introduceert een nieuwe dienst die er voor zorgt dat haar ‘smart e-bikes’, na een diefstal, weer bij de rechtmatige eigenaar terugkomen.

In 2017 brengt Sparta 10.000 zogeheten smart e-bikes op de markt. Deze elektrische fietsen, voorzien van anti-diefstalchip, staan rechtstreeks in verbinding met de eigenaar door middel van een internetverbinding. Via een speciale smartphoneapp is voor de gebruiker altijd en overal inzichtelijk waar zijn/haar elektrische fiets zich bevindt. Zelfs na diefstal! Behalve weten waar jouw e-bike zich bevindt kun je via de app ook een melding maken van diefstal.

Zodra je een melding maakt van diefstal komt deze binnen bij het servicecenter van de Find, Recover, Insure Service; FRIS. Na het melden wordt een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente ingezet om je elektrische fiets terug te vinden. Wanneer deze jouw fiets heeft opgespoord zal hij er voor zorgen dat deze weer in jouw bezit komt. Zo word je een hoop geregel met de verzekering bespaard. Het enige wat de eigenaar van een smart e-bike hiervoor hoeft te doen is de smartphoneapp downloaden en het Sparta abonnement af te sluiten.

De pilot is gestart in samenwerking met verschillende instanties én verzekeraar ASR. Deze verzekeraar heeft voor de opsporingsservice reeds een speciale diefstalverzekering met een lagere premie opgesteld. De verwachting is dat overige grote verzekeraars hier in de toekomst ook mee zullen komen. Op deze manier hoopt Sparta, in samenwerking met gemeentes en instanties, er voor te zorgen dat fietsendiefstal steeds minder effect heeft op de samenleving.

Bezoek plannen? Klik dan hier