Geschiedenis

De Nederlandsche Kunstzijdefabriek (spreek uit als: eNKa) bouwde in 1919 haar eerste kunstzijdefabriek in Ede. Een belangrijke industriële impuls voor de gemeente Ede en Nederland. Al snel na de opening breidde de fabriek uit, onder meer met de Westhal die in 1928 werd geopend. De ENKA fabriek in Ede was de grootste fabriek van Nederland. Er volgden vele uitbreidingen. Bijvoorbeeld garages voor een eigen busdienst, een ENKA-zwembad en zelfs een ENKA-dorp.

In de hoogtijdagen werkten er ruim 5.000 mensen bij ENKA en was de fabriek voornamelijk bekend door de productie van zemen en sponzen. Eind 2002 sloot de fabriek haar deuren.

Restauratie

Bekijk de video

De groene fietser

De Fietser wordt het eerste monumentale pand van Nederland dat energieneutraal is. Vanuit de duurzaamheidsdoelstellingen heeft Accell Nederland, het moederbedrijf van alle merken in De Fietser, ervoor gekozen om De Fietser energieneutraal te maken. Dit gebeurt al tijdens de verbouwing, want het gebouw wordt energieneutraal gerestaureerd. Bovendien wordt het monumentale pand aangesloten op een centrale voor bio energie in Ede. Het fiets experience center gaat verwarmd worden met biomassa, waardoor er geen uitstoot van CO2 is.

De Fietser houdt van zon

Op het dak van De Fietser worden bijna 1700 zonnepanelen geplaatst. Deze leveren samen zo'n 425.000 kWh aan stroom. Zoveel energie heeft De Fietser zelf niet nodig en daarom leveren we energie terug aan het net. Van deze energie kunnen zo’n 50 huishoudens in Ede gebruik maken.