Museum

Wist je dat het eind 1940 verboden was om hand in hand te fietsen? Dat prinses Beatrix de eerste prinses ter wereld was die op de fiets naar school ging? En dat er tegenwoordig fietsen zijn die minder wegen dan een laptop? In het museum van De Fietser kom je alles te weten over de geschiedenis van de fiets.

Oude liefde roest niet

Geen land is zo bezeten van fietsen als Nederland. In totaal fietsen we met z’n allen zo’n vijftien miljard kilometer per jaar. Er zijn zelfs meer fietsen in Nederland dan mensen! De tweewieler kent dan ook een rijke geschiedenis. Logisch dus dat er een museum is ingericht bij De Fietser. Hier kan je rustig een uurtje rondwandelen terwijl je leest over de geschiedenis van de fiets in Nederland. Je vindt het museum aan de linkerzijde van de fabriekshal.

Velgen met verleden

Fotowanden zoomen in op de rol van de fiets in bepaalde periodes, bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. In een minizaal draait een film die onder meer laat zien hoe Nederlanders vroeger verkeersregels leerden. Luie stoelen zoals in een bioscoop staan hier niet; de zitplekken zijn gemaakt van zadels. Natuurlijk zijn er ook veel oude fietsen te bewonderen. Je zult versteld staan van alle modellen die voorbij komen. Zelf terug in de tijd? Dat kan ook! In het museum kan je een foto of selfie maken op een hoge bi en deze posten met #defietser op social media.