Over De Fietser

Met de komst van De Fietser heeft rijksmonument de ENKA in Ede een nieuwe bestemming gekregen. In de voormalige fabriekshal wordt de fiets op een eigentijdse manier in de schijnwerpers gezet. Een unieke experience waarbij je kennis maakt met de collecties van grote Nederlandse fietsmerken, alles leert over de geschiedenis van de tweewieler en een testrit kan maken op de langste indoor testbaan van Nederland.

Testbaan

Wil je voor aanschaf het rijgemak van een fiets ervaren? Of ben je er nog niet helemaal uit qua model, materiaal of type elektrisch systeem? De Fietser beschikt over de langste indoor testbaan van Nederland waar je kan testen in hoeverre die ene stadsfiets of e-bike bij jou past.

Museum

Wist je dat het eind 1940 verboden was om hand in hand te fietsen? Dat prinses Beatrix de eerste prinses ter wereld was die op de fiets naar school ging? En dat er tegenwoordig fietsen zijn die minder wegen dan een laptop? In het museum van De Fietser kom je alles te weten over de geschiedenis van de fiets.

Restaurant

Heb je trek gekregen na het testen van al die mooie fietsen? Dan kun je gezellig aanschuiven in ons restaurant. Kies uit verschillende luxe koffies, een smakelijke lunch óf een snelle snack voor onderweg. Ook als je géén bezoek brengt aan ons Experience Center.

Even binnenkijken

Ben je nieuwsgierig naar De Fietser? Dan kun je hier alvast een kijkje nemen middels onze virtuele tour. Loop langs de merkwerelden, over de testbaan en vang vast een glimp op van het museum!

Knap staaltje Hollands vakmanschap

Verleden en heden komen samen in hét Fiets Experience Centrum van Nederland. In de zoektocht naar de perfecte vestigingsplaats viel de keuze al snel op de oude ENKA fabriek. De voormalige kunstzijdefabriek ligt centraal in Nederland, direct naast station Ede-Wageningen, en is dus prima bereikbaar voor bezoekers. Wat de locatie nog unieker maakt is zijn verbinding met de roemrijke Nederlandse maakindustrie, ook de fiets is immers onlosmakelijk verbonden met een knap ‘staaltje’ Hollands vakmanschap.

De eerste meters

De ENKA fabriek werd in 1922 gebouwd en was bijna een eeuw lang de grootste werkgever van Ede. Eind 2002 sloot de ENKA haar deuren. De oude fabriekshal werd compleet gerestaureerd, waarbij zijn oorspronkelijke elementen behouden bleven en duurzame oplossingen werden toegevoegd. Op het dak van De Fietser liggen nu bijna 1.700 zonnepanelen, waarmee we compleet zelfvoorzienend zijn. Op de vernieuwde locatie van 10.000 vierkante meter krijgen bezoekers een fietsbeleving van formaat voorgeschoteld.