In een van mijn vorige blogs heb ik een en ander verteld over de verschillende soorten elektrische mountainbikes die momenteel verkrijgbaar zijn. Het aanbod is enorm, van zware downhill-bolides voor extreme buitenlandse trails tot relatief lichte allrounders waarmee het ook over de Nederlandse bospaden heerlijk crossen is.
Maar ondanks dat dit laatste type e-mtb zeer veelzijdig is, zijn er toch beperkingen. Spatborden zitten er niet op, zodat je bij regenachtig weer in de natte spray van de banden zit. Dat motiveert niet echt om met je e-mtb even een boodschap te doen in het dorp. En ook verlichting ontbreekt op elektrische mountainbikes. ’s Zomers misschien niet zo’n probleem, maar tijdens de donkere winterdagen is goede verlichting essentieel.
Dus wat te doen als je graag over bos- en zandwegen rijdt, maar je ook schoon en veilig door de stad wilt kunnen fietsen? Twee e-bikes kopen? Nee hoor, nergens voor nodig. Met een e-trekkingbike kan het namelijk allebei! En meer. Dankzij de solide constructie, volumineuze banden, hoogwaardige verende voorvork en krachtige schrijfremmen zijn met dit type e-bikes bos- en grindpaden geen enkel probleem. Omdat ze zijn uitgerust met spatborden blijf je ook op natte en modderige wegen en paden lekker schoon. En dankzij de verlichting ben je voor andere weggebruikers goed zichtbaar. Maar een trekkingbike met elektrische trapondersteuning heeft nóg een groot voordeel ten opzichte van een e-mtb: dankzij een stevige achterdrager kun je namelijk twee flinke fietstassen meenemen! Ideaal voor een weekend weg of een fietsfietsvakantie met bepakking. En omdat de frames van e-trekkingbikes zeer solide gebouwd zijn, heb je geen last van rammelende tassen of een zwabberend stuur. Wel zo veilig en comfortabel.
WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ EEN E-TREKKINGBIKE?
BALLONBANDEN
De nieuwste generatie ballonbanden van Schwalbe, in dit geval de Super Moto X, biedt een ongekend comfortniveau, maar rolt tegelijkertijd veel lichter dan je zou verwachten. En de grip is dik in orde, zelfs op een natte weg met zware tassen op de bagagedrager. En omdat de banden zoveel volume hebben, zakken ze niet weg op een droge zand- of gravelweg.
SCHRIJFREMMEN
Hydraulische stoppers met relatief grote remschijven – zoals deze van Magura – garanderen dat je altijd en overal snel tot stilstrand komt, zelfs als je in de regen een steile bergpas af komt. Wel zo veilig.
BAGAGEDRAGER
Hydraulische stoppers met relatief grote remschijven – zoals deze van Magura – garanderen dat je altijd en overal snel tot stilstrand komt, zelfs als je in de regen een steile bergpas af komt. Wel zo veilig.
SPATBORDEN
Wie bij ieder buitje doornat raakt omdat de wielen het water van de weg op je kleren sproeien, is al gauw klaar met fietsen. Goede spatborden in de juiste breedte en lengte zijn daarom essentieel. Zo blijft het fietsen leuk, zelfs als het regent.
VERENDE VOORVORK
Belangrijk op iedere trekkingbike, nóg belangrijker op een trekkingbike met trapondersteuning: een stabiele verende voorvork. Zoals deze Mobie 45 van Suntour, met extra dikke vorkpoten voor extra stijfheid en goedgekeurd voor hoge snelheden. Zo rijd je comfortabel zónder concessies ten aanzien van de koersvastheid.
ACHTERSTANDAARD
Onmisbaar op iedere trekkingfiets: een standaard. En natuurlijk gemonteerd ter hoogte van de achteras, zodat je je fiets ook stabiel kunt parkeren als er zware tassen aan de bagagedrager hangen.
KOPLAMP
Een goede koplamp is er niet alleen om zelf in het donker goed te kunnen zien, maar vooral ook om goed gezien te worden. Zoals deze krachtige en waterdichte Haibike Skybeamer 300 AM, met een lichtopbrengst van300 lumen en een lichtsterkte van 100 lux.
ACHTERLICHT
Wie wel eens door een donkere polder heeft gefietst, weet hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn voor achteropkomend verkeer. Het hier getoonde Axa Blueline-achterlicht is al vanaf 600 meter (!) zichtbaar en blijft ook branden als je stilstaat.
WELKE E-TREKKINGBIKES ZIJN VERKRIJGBAAR?
Hieronder bespreek ik een aantal populaire e-trekkingbikes van de e-bikespecialist Haibike. Naast prijs verschillen de modellen ook op het vlak van frame, motor en uitrusting van elkaar.
Dit is een beestachtige fiets. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook als het gaat om de prestaties. Is normaal een koppel van zo’n 60 Nm gebruikelijk, de Flyon-motor onderin de XDURO Adventr levert met 120 Nm het dubbele. Ik zei het al: beestachtig! Ondanks z’n kracht is de motor verrassend compact en daardoor mooi geïntegreerd in het lichte maar stijve carbon frame. Ook de grote accu met maar liefst 630 Wh is fraai in het frame ondergebracht. Voorin vind je een verende voorvork met een royale 12 centimeter veerweg; er zijn veel mountainbikes die het met minder moeten doen.
De solide achterdrager met geïntegreerde achterlamp is netjes in het frame opgenomen en kan tot 25 kilo dragen. Ben je met bepakking onderweg in de bergen? Op de krachtige Shimano XT schrijfremmen met dubbele zuigers en extra grote remschijven kan je altijd vertrouwen, zelfs als het regent. In dat geval komen ook de brede spatborden goed van pas. Een paar volumineuze Schwalbe Marathon Plus-banden draagt zorg voor tractie en comfort, ook als je het gebaande pad verlaat.
Robuust, dat is het eerste woord dat in je opkomt als je deze e-bike ziet staan. En als je de SDURO Trekking 8.0 vervolgens van dichtbij bekijkt, wordt deze eerste indruk alleen maar bevestigd. Dat begint al met het frame van grondig bewerkte oversized aluminium buizen. Die zorgen niet alleen voor een dynamische, haast agressieve look, maar leveren daarnaast een zeer stijve constructie op. Dat geldt overigens ook voor de speciale Suntour-voorvork, die is voorzien van vorkbuizen met een grotere diameter, voor extra stijfheid en koersvastheid. Uiteraard zijn de zeer compacte Bosch CX-motor en de grote 500 Wh accu netjes in de schuine buis geïntegreerd.
Het robuuste karakter van de SDURO Trekking 8.0 wordt verder versterkt door de sterke, compacte wielen met extra brede velgen en zeer brede banden. Die bieden dankzij hun grote luchtvolume een ongekend rijcomfort, terwijl ze toch verrassend licht rollen. Gravel en zand? Daarvoor hoefje met deze dikke rubbers niet bang te zijn. Natte wegen trouwens ook niet, want ook dan is de grip top. Gelukkig, want zo kunnen de krachtige Magura-remmen ook bij nat weer hun remkracht goed kwijt. Onder dat soort omstandigheden komen de brede spatborden overigens ook goed van pas. En wat dacht je van de automatische verlichting? Daarmee ben je voor andere weggebruikers altijd goed zichtbaar. Wel zo veilig als je over een stille landweg rijdt met twee zware fietstassen op de achterdrager.
Ook de SDURO Trekking 6.0 is onmiskenbaar een echte Haibike, met de dynamisch ogende knik in de bovenbuis en de laag aangezette achterbrug. Net als z’n familielid SDURO Trekking 8.0 staat ook deze e-trekkingbike op extra stevige 27,5 inch wielen met brede velgen en volumineuze X Moto-banden van Schwalbe, voor licht maar comfortabel rollen en een goede koersvastheid op zachte en zandige ondergronden.
De SDURO Trekking 6.0 is uitgerust met een aandrijflijn van Yamaha, die z’n stroom haalt uit een grote 500 Wh accu die is ondergebracht is in de schuine buis. Fraai en praktisch, met een lekker centraal zwaartepunt. Om ’m op te laden, steek je gewoon de laadstekker in het ‘stopcontact’ aan de bovenkant van de schuine buis. De trapondersteuning van de Yamaha-motor is niet alleen heel erg natuurlijk – alsof je altijd goede benen hebt – maar maakt het ook mogelijk de fiets uit te rusten met maar liefst 20 versnellingen. Dus hoe steil de weg ook is en hoe zwaar je fietstassen ook zijn, de SDURO Trekking 6.0 brengt je altijd boven. En gaat de weg weer omlaag, dan kan je ongeacht de weersomstandigheden vertrouwen op de royale stopkracht van de Shimano XT-schijfremmen.
OOK EXTRA SNELLE E-TREKKINGBIKES
Op zoek naar een trekkingfiets met elektrische trapondersteuning die wat sneller gaat dan 25 kilometer per uur? Dan zou je de SDURO Trekking S 9.0 kunnen overwegen. Deze heeft al het goede van de ‘normale’ e-trekkingbike van Haibike – een extra stijf en sterk frame, dito voorvork, wielen en bagagedrager, een voorblad van gehard staal, comfortabele ballonbanden en krachtige en betrouwbare schijfremmen – maar met de toegevoegde waarde van een Bosch Performance Speed-motor.
Met z’n vermogen van 350 watt en een koppel van 60 Nm trekt deze motor je in no-time naar de maximale snelheid van 45 kilometer per uur. Natuurlijk haal je die snelheid niet vanzelf. Het is en blijft een e-bike met trapondersteuning, dus je zult zelf ook wat moeten doen. Maar een kruissnelheid van zo’n 35 kilometer per uur is op de SDURO Trekking S 9.0 met relatief weinig inspanning haalbaar. Zo kom je nog eens ergens, met dank ook aan de grote 500 Wh accu die fraai in de schuine buis is ondergebracht. Dus hang die fietstassen aan de drager en trek de wijde wereld in. Of naar je werk, want ook als forenzenfiets is de SDURO Trekking S 9.0 uitermate geschikt.