Geschreven door
Robin
Online fietsexpert & blogger
6 geschreven blogs
Fietst graag op een racefiets. Vindt niets mooiers dan op een prachtige zomerochtend door het Hollandse landschap rijden met de zon op z’n gezicht.
13-06-2018 443 gelezen

Wat is de beste e-bike voor mij?

De e-bike is niet meer weg te denken uit het straatbeeld, en dat is niet zonder reden. Of je nu een echte fietsfanaat bent of gewoon zo snel mogelijk op je bestemming wilt komen, er is een e-bike voor iedereen. Maar waar begin je met kiezen?

Om erachter te komen wat voor jou de beste e-bike is, zijn er verschillende aandachtspunten. Bepaal eerst je eigen fietsgedrag. Waar wil je de e-bike voor gaan gebruiken? Voor een zondags fietstochtje door het bos, voor een lange toertocht of gebruik je hem om dagelijks tussen huis en werk te trappen?

 

Houd vooral ook rekening met de afstand die je denkt te gaan fietsen. In welke omgeving fiets je voornamelijk? Woon je op de Veluwe en kom je dus regelmatig een flinke heuvel tegen? Of woon je in Zeeland? Dan fiets je geen heuvels op, maar waarschijnlijk wel regelmatig tegen de wind in. Afhankelijk van het type terrein is de ene motor beter geschikt dan de ander.

 

Je droomfiets hangt verder af van:

1.   De actieradius 

De actieradius vertelt je hoe ver je met een volle accu kunt fietsen. Wanneer je korte stukjes fietst, heb je in de meeste gevallen aan een kleine actieradius voldoende. Maar wanneer het om langere stukken gaat, heb je behoefte aan een grotere actieradius. Let wel: de actieradius is van meer zaken afhankelijk dan de accu zelf. Zo spelen ook de trapondersteuning, de bandenspanning, je fietsgedrag en zelfs de weersomstandigheden een rol. Voor meer informatie klik hier.

2. De plaats van de motor

Als het om de aandrijving van een e-bike gaat, zijn er verschillende mogelijkheden. Je vindt de motor in het voorwiel, in het achterwiel, of in het midden onderin het frame. Wat je kiest, bepaal je op basis van de omgeving waarin je voornamelijk fietst en op basis van wat voor ritten je rijdt. Zo is een voorwielaandrijving prima geschikt voor in de stad, maar wanneer je lange afstanden wilt gaan rijden, kun je beter kiezen voor een middenmotor of achterwielaandrijving. Deze laatste twee typen aandrijving zijn over het algemeen krachtiger dan een motor in het voorwiel en bieden betere ondersteuning voor langere ritten. Voor meer informatie klik hier.

3.Het vermogen van de motor

Het vermogen van de motor bepaalt hoeveel ondersteuning de e-bike biedt. Het vermogen wordt uitgedrukt in newtonmeter (Nm). E-bike motoren hebben minimaal 20 Nm en maximaal 50 Nm. Motoren in speed e-bikes kunnen tot wel 80 Nm hebben. Meer vermogen betekent krachtigere ondersteuning. Je merkt dat een e-bike met meer Nm sneller kan optrekken en meer ondersteuning biedt bij een heuvel op. Dat de e-bike sneller kán optrekken, betekent niet dat de fiets dat ook doet. Je bent altijd zelf in controle. Een krachtigere motor betekent meer energieverbruik, maar de accu van de fiets zal ook sneller leeg raken.

4. De ondersteuning

Behalve verschillende soorten aandrijving zijn er ook meerdere soorten trapondersteuning mogelijk. Een zogeheten rotatie-ondersteuning geeft je een vliegende start: je voel direct het gemak van een e-bike wanneer je begint te trappen. Bij een topkrachtondersteuning ondersteunt je e-bike de hoeveelheid kracht die je zelf op de pedalen uitoefent. Handig dus wanneer je door een heuvelachtig landschap fietst. 

5. Het frame

Het frame van de fiets is iets waar je niet snel bij stilstaat als je een e-bike koopt. Natuurlijk vind je een fiets mooi of niet mooi en dat wordt grotendeels bepaald door het frame. Maar het materiaal van het frame, de vorm en de verhouding van de framebuizen bepalen voor een groot deel hoe een fiets rijdt. Een e-bike gemaakt voor de stad heeft een frame en onderdelen die je wendbaar maken. Een e-bike voor toeren heeft vaak een langer frame, waardoor hij stabieler rijdt. Terwijl een e-bike voor woon-werkverkeer een licht frame heeft voor een sportieve houding.

6. De accu

Meestal bevindt de accu zich onder de bagagedrager. Deze accu’s zijn eenvoudig uit te nemen. Er zijn ook e-bikes waarbij de accu in het frame is verwerkt. Het grote voordeel hiervan is dat het gewicht van de accu beter is verdeeld.

 

Weten hoe je de accu van een e-bike het beste onderhoudt? Klik hier voor meer informatie.

 

Klik hier als je wilt weten waar je op moet letten tijdens het kopen van een e-bike volgens de consumentenbond.

Om er echt achter te komen of je je e-bike lekker vindt fietsen is het natuurlijk ook gewoon belangrijk om een testrit te maken. Dan voel je vaak gelijk of de fiets bij je past. Zelf ervaren is het codewoord. Kom gratis testfietsen in ons testcenter en vind jouw ideale e-bike! Dan kun je direct al je vragen over e-bikes stellen aan onze fietsexperts.

Gerelateerde artikelen
Bezoek plannen? Klik dan hier