Geschreven door
Robin
Online fietsexpert & blogger
6 geschreven blogs
Fietst graag op een racefiets. Vindt niets mooiers dan op een prachtige zomerochtend door het Hollandse landschap rijden met de zon op z’n gezicht.
13-06-2018 850 gelezen

Wat is de beste motor op jouw e-bike?

Voor je e-bike kun je kiezen uit verschillende typen motoren. Wat de beste motor is voor jouw toekomstige e-bike is afhankelijk van wat je verwacht van je e-bike en van het soort ritten dat je maakt. Kies dus een motor die het beste bij jou past en die je overal brengt waar jij heen wilt!

Deze typen motoren zijn er

Bij een e-bike heb je de keuze tussen een voorwielmotor, middenmotor of een achterwielmotor. De namen zeggen het al: het grootste verschil tussen de motoren is de plaats op de fiets.

Voorwielmotor

Bij een voorwielmotor voelt het alsof je wordt voortgetrokken. Wel heb je meer kracht nodig om te sturen, omdat je voorwiel zwaarder is. Aangezien een voorwielmotor de minst krachtige ondersteuning biedt, is hij het meest geschikt voor een vlak landschap. Door een voorwielmotor is er ruimte vrij voor een combinatie van een versnellingsnaaf in het achterwiel en een gesloten kettingkast. Wat de fiets onderhoudsvrij maakt. Nog een voordeel: de prijs van een voorwielmotor is meestal gunstiger.

> Geschikt voor een vlak landschap

Middenmotor

Voor de gewichtsverdeling is dit de meest gunstige motor. Het gewicht zit in het midden van de fiets, in het frame, en zorgt daardoor voor een goede balans. Bovendien is het makkelijker om zelf een band te plakken of te verwisselen, omdat de motor niet in het wiel zit. Ben je van plan om veel in een heuvelachtig landschap te gaan fietsen? Dan is de middenmotor door zijn kracht en techniek de beste optie.

> Ook geschikt voor een heuvelachtig landschap

Achterwielmotor

Deze motor zit, zoals de naam al doet vermoeden, in het achterwiel. Dit is het wiel dat de fiets aandrijft. Dit geeft een natuurlijke rijbeleving, de motor geeft je als het ware een steuntje in de rug. Daardoor is de motor erg geschikt voor een heuvelachtig landschap. Een ander voordeel van een achterwielaandrijving is dat je een geluidsarme motor hebt. Dit is uitermate geschikt als je wilt fietsen door de natuur en wilt genieten van de stilte. Daarnaast beschikt een elektrische fiets met motor in het achterwiel over een derailleur, zodat je licht trapt en veel keuze hebt voor de juiste versnelling. Een achterwielmotor heeft meestal wel meer onderhoud nodig.

> Ook geschikt voor een heuvelachtig landschap

 

Wil je nog meer informatie over de motoren van een e-bike? Kijk dan hier wat De Consumentenbond erover vertelt.

Ben je er nog niet over uit wat de beste motor is voor op jouw e-bike? Kom gerust langs bij De Fietser voor een advies en om het verschil te testen op onze testbaan!

Gerelateerde artikelen
Bezoek plannen? Klik dan hier